Projekt UIR grada Siska – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji

Europski socijalni fond jedan je od temeljnih strukturnih instrumenta Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva.

Aktivnosti financirane iz sredstava Europskog socijalnog fonda pomažu ljudima da unaprijede svoje vještine i lakše se integriraju na tržište rada, usmjerene su na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te na poboljšanje učinkovitosti javne uprave.

Kroz operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” projekt će u stopostotnom iznosu od 816.590 kuna financirati Europska unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Udruga invalida rada grada Siska u partnerstvu s Udrugom žena Gora – Sibić.

Petrinja: Konferencija europskog projekta "TOP - Poboljšanje kvalitete života u Petrinji"

Kako su na konferenciji za novinare u Petrinji rekle predsjednica sisačke Udruge invalida Branka Pažur i aktivistica Jasminka Luketić Domitrović, projektom će, osim invalida, biti obuhvaćene i nezaposlene osobe.

Svrha je projekta poboljšati socijalne sadržaje osoba starije dobi i razvijati ih, što će se ostvariti mnogim kreativnim, kulturnim i edukativnim radionicama, izložbama, konferencijama, stručnim predavanjima i radionicama zdravlja, a najavljeno je i studijsko putovanje u Češku, gdje će Petrinjci razmijeniti iskustva s predstavnicima neprofitne organizacije Život 90. 

Predsjednica sisačke Udruge invalida objasnila je da je petrinjski kraj odabran za taj projekt zbog vrlo dobre suradnje s Petrinjom i njezinim čelnicima.

Naime, sisačka Udruga invalida rada djeluje na području gotovo cijele Sisačko-moslavačke županije, a u Petrinji ima pouzdanog partnera. 

Državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Vlade Republike Hrvatske Željka Josić posebno je zahvalila voditeljicama udruga koje stručno ostvaruju europske projekte.

Nakon što je obišla sudionike jedne radionice, zaključila je kako su takve radionice višestruko vrlo važne za osobe treće životne dobi jer mladi i dalje odlaze pa je populacija sve starija i zaslužuje pomoć. Istaknula je i važnost psihološke pomoći, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa.

Osim koristi od radionica, gdje nastaju vrijedni proizvodi, takav oblik rada važan je i zbog druženja i komunikacije među polaznicima, rekla je Josić.

Na projektu je zahvalio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, ističući kako su te ciljane skupine korisnika projekta na tom području dosad bile izgubljene, marginalizirane i zapostavljene. Kako je rekao, Udruge dobro prepoznaju projekte i kandidiraju se za njih, što je na dobrobit starijih stanovnika petrinjskoga kraja, rekao je i dodao kako vjeruje da će taj projekt za mnoge značiti novi početak.

U sklopu projekta održali smo kreativnu radionicu “Sa staklom u čarobni svijet mašte”!

Sudionici radionice izradili su prekrasne čaše-vaze, koje bi se u prošlim stoljećima zasigurno našle na kraljevskim svečanostima!

U sklopu projekta Poboljšanje kvalitete života u Petrinji održali smo kreativnu radionicu gdje smo izrađivali i ukrašavali torbe od jute pod nazivom „S TORBOM U SVIJET KUPOVINE!“ Naučili smo kako je torba od jute 100 % biorazgradiva, dakle čuva prirodu, ekološki je prijatelj 21. stoljeća jer ne kupujemo vrećice za ambalažu, podržavamo rukotvorine i stvaramo poklone za druge.

Onoliko koliko stane u torbu, dovoljno nam je za cijeli tjedan, pa tako ne stvaramo dodatni otpad, a time ostvarujemo pametnu kupovinu i štedimo novac višestruko. Indija je zakonom propisala isključivo jutu kao obavezni i jedini materijal koja se može i mora koristiti za ambalažu i time sačuvala brojna radna mjesta.

Nadamo se kako će naše korisnike motivirati na sjećanja da se u krajevima oko Petrinje uzgajao lan i konoplja i što se od tih prirodnih materijala radilo i kako se obrađivao.

Na trećoj radionici EU projekta Udruge invalida rada grada Siska – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“, samo je još jedan trik za dugovječnost naših ciljanih korisnika, a to su osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom.

Vječna želja dugovječnosti – konačno u našem stoljeću postaje itekako ostvariva. Naravno, razlog su prije svega napredak u medicini, dostupnost novih generacija lijekova – unatoč ovoj zločestoj koroni kojoj se odupiremo nošenjem zaštitinih maski i držanjem fizičke distance. Dakle, za dug i kvalitetan život potrebna je i dobra briga o sebi, koja osim zdrave prehrane – uključuje i socijalnu aktivnost u zajednici.

Druženje s ljudima, sudjelovanje u kulturnim aktivnostima grada Petrinje koji je opći cilj Poziva Europskog socijalnog fonda „Poboljšanje socio-ekonomskih i životnih uvjeta u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“.

Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. specifičan je cilj upravo razviti i unaprijediti socijalne sadržaje za ciljane skupine projekata, dakle osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom, gdje provedbom ovakvih kreativnih radionica uključujemo osim ciljanih korisnika i njihove obitelji koje onda imaju više vremena za sebe i svoje obaveze jer su korisnici ovdje zbrinuti cjelodnevno.

Osim druženja, kreativne radionice uključen je i ručak osmišljen po principu zdrave prehrane i to korištenjem lokalnih namirnica naše petrinjske kuhinje. Najbolje godine su one u kojima se osjećamo dobro, zdravo i ispunjeno, stari samo onoliko koliko se stari osjećamo.

Današnjom radionicom izrade satova koji sporo otkucavaju vrijeme uspomena pronašli smo aktivnost koja nas ispunjava zadovoljstvom, međusobno smo si svi pomagali, aktivirali smo svoje „sive stanice“, uopće bavili se razgovorom i uspomenom na drage ljude, a oko sebe nastojali biti mladi duhom i širiti optimizmom i vedrinom.

Ove radionice UIRGS i njenog EU Projekta “🔝– Poboljšanje kvalitete života u Petrinji” čarobna su formula za put u život duboke starosti. Pridružite nam se, dragi sugrađani, na četvrtoj radionici naziva „Položaj niže za zdravlje više!“, pa ćemo vam otkriti kako se to može ostvariti.

Četvrta radionica “Položaj niže za zdravlje više!” našim je korisnicima pružila dobro raspoloženje i zabavu, gdje smo ukrašavali male klupice (hoklice, šamlice) decoupage tehnikom.

Bilo je tu i zabavnih uputa kako treba sjesti da se ne “digne tlak”, kako da se poštedi kičma, pa i komentara našeg gosta gradonačelnika Darinka Dumbovića kako mu je udobnija i draža fotelja, međutim, poslušat će uputu predsjednice Udruge invalida rada Branke Pažur da će mu “klupica pomoći da ne savija previše kičmu!”

Održana je druga radionica u sklopu projekta “🔝 – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji ” pod vodstvom koordinatorice projekta Jasminke Luketić Domitrović.

Radionica se održala u Velikoj učionici Hrvatskog doma Petrinja, na koju se odazvalo 17 korisnika ciljane skupine, a to su stariji sugrađani Petrinje od 65 godina, osobe s invaliditetom i nezaposlene osobe.

Sudionike je danas pozdravila i upoznala s Udrugom invalida rada grada Siska predsjednica udruge Branka Pažur i voditeljica admistrativnog dijela projekta Julija Počekal.

Udruga invalida rada Grada Siska u sklopu svog projekta „TOP – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“, organizirala je u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma radionicu decoupage tehnike.