OBJAVLJEN ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRŽIŠTU RADA

U Narodnim novinama broj 18/22 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada regulira pravo na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom, koje zamjenjuje raniju naknadu do zaposlenja, a utvrđuje se u visini od 10 % minimalne plaće u neto iznosu. Visina minimalne plaće za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2022. godine utvrđena je u bruto iznosu od 4.687,50 kn, odnosno u neto iznosu od 3.750,00 kn. Stoga je visina mjesečne naknade za nezaposlene osobe s invaliditetom 375,00 kn. Nezaposlene osobe s invaliditetom će ubuduće pravo na novčanu pomoć ostvariti pod uvjetom da se prijave u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i podnesu zahtjev za ostvarivanje tog prava. Novčana pomoć za nezaposlenu osobu s invaliditetom može se priznati nezaposlenoj osobi nakon završenog osnovnoškolskog, srednjoškolskog ili visokoškolskog obrazovanja, a najranije s navršenih 15 godina života. Nezaposlenom osobom s invaliditetom smatra se dijete s teškoćama u razvoju odnosno osoba s invaliditetom koja je tjelesno, intelektualno ili osjetilno oštećenje utvrđeno na temelju nalaza i mišljenja tijela vještačenja. Nezaposlenoj osobi s invaliditetom priznaje se novčana pomoć od dana podnošenja zahtjeva, a isplaćuje se mjesečno. 

Izmjena Zakona o tržištu rada donesena je radi horizontalnog usklađivanja sa Zakonom o socijalnoj skrbi kojim se, u okviru reforme sustava socijalne skrbi rasterećuju centri za socijalnu pomoć, te se postupak priznavanja prava na naknadu do zaposlenja prebacuje na Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Za dosadašnje korisnike naknade do zaposlenja Hrvatski zavod za zapošljavanje će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za priznavanje na novčanu pomoć.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada stupa na snagu 17. veljače 2022. godine, a dostupan je OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.