21. ožujak Nacionalni dan invalida rada

U Republici Hrvatskoj obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada održava se 21. ožujka, a Odluku o obilježavanju tog dana donio je Hrvatski sabor još 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici

Već smo dvije godine, na žalost, bez prigodnog obilježavanja Nacionalnog
dana invalida rada Hrvatske uživo, već samo online, čemu su pridonijeli aktualna pandemija i potres u kojem smo ostali bez prostora za rad Udruge.
Da se podsjetimo, Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom.

Povijest dana veže se uz događaje iz 1965. kada su u Belgiji u rudarskoj nesreći nastradale 262 osobe. Invalidi rada obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada, smatraju neophodnim iz više razloga. Prije svega žele upoznati širu javnost s pravima i interesima invalida rada, ujedno žele ostvariti visok stupanj prepoznatljivosti kao i senzibilizirati javnost s
problemima s kojima se susreću invalidi rada, te poglavito žele ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih.
Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske izabrali smo ružu, kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Naime, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Svjedoci smo da unatoč propisanim visokim kaznama za propuste u zaštiti na radu, poslodavci i dalje nastoje izbjeći primjenu propisanih zaštitnih mjera i svjesno štede na mjerama zaštite na radu.
Uz sve poteškoće i zalaganje predsjednice udruge Branke Pažur, članove Predsjedništva i aktivnih članove udruge , članovi mogu i dalje koristiti sve pogodnosti koje ostvaruju prema postotku tjelesnog oštećenja, a informirani su kao i do sada dopisom na kućne adrese.

Svaki dan možemo preko medija čuti kako je jako važno očuvati mentalno zdravlje. Iz tog razloga i potrebe, Udruga invalida rada Grada Siska za svoje članove, kao i sve one koji se žele priključiti, organizira online radionice mentalnog treninga. Osim što moramo voditi brigu o svom fizičkom zdravlju važno je u vrijeme ove ugroze voditi računa i o mentalnom funkcioniranju. Voditeljica radionica, diplomirana psihologinja Pavica Matijević ističe kako ove radionice, osim što imaju povoljan učinak na naše mentalno funkcioniranje, skreću našu pozornost sa tjeskobnih tema na konstruktivno i pozitivno, smanjuju stres, više nas usmjeravaju jedne na druge, posebno ako zadatke radimo zajedno što sada još nije moguće pa ih radimo kod kuće.
Mentalni trening (kognitivni trening, fitnes mozga, aktiviranje mozga raznim izazovima…) usmjeren je na očuvanje, jačanje i razvijanje kognitivnih sposobnosti (posebno procesuiranje informacijama, povećavanje osobnih kapaciteta mozga, bolju pohranu informacija, razumijevanje planova i zaključaka, povećavanje ili bar zadržavanja trenutne radne memorije, donošenje odluka, rješavanja problema, održavanje boljih društvenih odnosa, smanjivanje ili ublažavanje nastanka demencije…). Rad od kuće je važan, uključuje kognitivni rad i vježbanje za ove namjene na posebno pripremljenim materijalima (ležerni, zanimljivi kognitivni zadaci prilagođeni mogućnostima sudionika) kao i niz korisnih savjeta o tome kako u ova izuzetno teška vremena očuvati naš mozak što funkcionalnijim i zdravim.

Raduje nas da u vrijeme pandemije zainteresirani nisu samo naši članovi već i osobe iz naše županije i van nje. Psihološko savjetovalište zahvaljujući našoj psihologinje i dalje radi i koristi ga jako puno osoba s obzirom na potres i pandemiju.
Kontakt Pavica Matijević 098764177 a e-mail: vlatko.matijevic@sk.t-com.hr

A naše poznate kreativne radionice nisu stale, radimo ih kod kuće. Ono što smo naučili dok smo imali prostor za rad sada prakticiramo doma.
Pravna služba u HSUIR-u je svakodnevno dostupna za pravne savjete a obuhvaća niz raznih područja vezanih uz pitanja mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, socijalnog osiguranja, zapošljavanja, radnih odnosa, stambenih pitanja, imovinsko-pravnih pitanja i sl. Sastavni dio pravnog savjetovanja čini sastavljanje tužbi, žalbi, raznih podnesaka i predstavki kao i drugih usmenih i pismenih intervencija u korist zaštite invalida rada i udruga invalida rada.

Tu smo za vas “i dalje s ružom…” stoga nam se slobodno javite ukoliko imate pitanja ili potreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.