NASTAVAK USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE

Na 117. sjednici Vlade Republike Hrvatske, između ostaloga, prihvaćena je Odluka o osiguravanju nastavka financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje uslugu koriste temeljem projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda

Na 117. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u petak, 06. svibnja 2022. godini, između ostaloga, prihvaćeni su Nacrt temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, Nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, Odluka o osiguravanju nastavka financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje uslugu koriste temeljem projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda te izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Ministarstvo od 2006. godine kontinuirano sredstvima iz Državnog proračuna RH i dijela prihoda od igara na sreću, te iz Europskog socijalnog fonda (ESF) financira projekte pružanja usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, koje nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti u zajednici, a s ciljem zadovoljenja njihovih potreba te jačanja socijalnog uključivanja.

Odlukom koja je prihvaćena na današnjoj sjednici uređuje se nastavak financiranja usluge osobne asistencije za više od tisuću osoba s invaliditetom koje uslugu ostvaruju kroz projekte udruga financirane sredstvima ESF u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Za osiguravanje kontinuiteta u pružanju usluge osobne asistencije za postojeće korisnike nužno je osigurati dodatna sredstva Ministarstvu u iznosu od 50 milijuna kuna u 2022. i 10 milijuna kuna u 2023. godini, preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna za 2022. i 2023. godinu.

Sredstva će se dodijeliti izravnom dodjelom udrugama bez provedbe natječajnog postupka, s obzirom na to da je zbog nemogućnosti osiguranja sredstava iz ESF+ potrebno žurno djelovanje i osiguravanje nastavka usluge osobne asistencije osobama koje tu uslugu trenutno koriste, bez uključivanja novih korisnika.

Izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Prihvaćenom Odlukom izmijenjen je iznos najvišeg ukupnog mjesečnog mirovinskog primanja s 4.000 na 4.100 kuna iznad kojeg korisnici mirovine ne ostvaruju pravo na tzv. energetski dodatak te propisuju novi iznosi ukupnog mirovinskog primanja po razredima, uvećani u skladu s usklađivanjem mirovina.

Za isplatu jednokratnog novčanog primanja procijenjena su ukupna sredstva od gotovo 480 milijuna kuna za više od 735 tisuća korisnika.

Time se omogućava isplata tzv. energetskog dodatka za oko 15 tisuća dodatnih umirovljenika, čime Vlada pokazuje visoki stupanj socijalne osjetljivosti prema umirovljenicima.

Izvor: Ministarstvo rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)