SEKSUALNOST I REPRODUKTIVNA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom organizirao je okrugli stol ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom organizirao je 07. lipnja 2022. godine na Tribini Grada Zagreba okrugli stol na temu ”Seksualnost i reproduktivna prava osoba s invaliditetom”.

Okrugli stol su svojim dolaskom i obraćanjem nazočnima uveličale gospođa Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Marija Borovec iz MROMSP, te Branka Meić Salie iz ureda POSI.

Nakon pozdravnih govora i uvodnih riječi predsjednice Saveza Jozefine Kranjčec, stručni suradnik Luka Keller predstavio je rad i djelovanje HSUTI-a s naglaskom na aktualne kampanje i aktivnosti u okviru Razvojne suradnje u području Centara znanja za društveni razvoj u RH.

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijskog centra socijalnog rada, Marko Buljevac, izlagao je o Predrasudama i mitovima vezani uz temu seksualnosti i reproduktivnih prava osoba s invaliditetom. S tim u vezi, iznio je rezultate novijih znanstvenih istraživanja koja opovrgavaju sve raspravljane predrasude i mitove o seksualnosti osoba s invaliditetom te predrasude o osobama s invaliditetom općenito.

Predsjednica Udruge ”Bolje sutra” iz Koprivnice, Marija Mraz iznijela je vrlo osobno iskustvo vlastite borbe s predrasudama vezanim uz seksualnost i roditeljstvo. Gospođa Mraz prezentirala je primjere aktivnosti koje Udruga provodi dugi niz godina kako bi mlade članove informirala i osvještavala o ovoj još uvijek tabu temi u našem društvu. Vlastito iskustvo ju je posebno nadahnulo da kroz djelovanje svoje Udruge uspješno pruža podršku osobama s invaliditetom u borbi za ravnopravan život u zajednici.

Izvor: HSUIR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)